dimarts, 7 de febrer del 2012

Convocatòria del XEHC! de Febrer 2012

XEHC ! Xerrades d'Estudiants d'Història de la Ciència
Propera sessió: Dimarts, 21 de Febrer, 18hrs
Lloc: Bar Domingo
Carrer Blasco de Garay, 15 (Poble Sec)

Programa de la Xerrada



- Panorama de la història de la ciència a València (Ignacio Suay Matallana i Mar Cuenca Lorente)

Breu explicació del panorama d’història de la ciència a València. Mar Cuenca i  Ignacio Suay Matallana, els convidats d’honor d’aquesta sessió, ens explicaran de les tendències historiogràfiques i projectes de recerca que s’estan duent a terme.

- Projecte de Treball del màster d’història de la ciència “La química analítica al s.XIX. Relacions entre experts, controvèrsies i regulació pública de l’anàlisi d’aigües” (Ignacio Suay Matallana, UV)

Tot i que encara algunes coses estan per definir pretenc, en primer lloc, situar el procés de formació d'un químic farmacèutic nascut a 1812 (Antonio Casares Rodríguez) per a conèixer l'estat de química en una època en que les seves relacions amb la farmàcia eren molt estretes. En segon lloc, pretenc estudiar la consolidació d'aquest expert que va ocupar importants càrrecs acadèmics i participar una gran quantitat d'activitats privades. Finalment, faré servir una controvèrsia científica per conèixer l'estat de la química relacionada amb les aigües minerals a mitjans del segle XIX, els seus protagonistes (els experts "rivals") i els interessos econòmics i socials debatuts.

- Projecte de tesis doctoral “Entre la ciència i la llei: la toxicologia a España al s. XIX” (Mar Cuenca Lorente, UV)

Els objectius generals del projecte de tesis es centren en oferir una visió general de la toxicologia a Espanya al segle XIX. Per abordar aquests aspectes s’estudiaran les reformes dels plans d'estudis del 1843 i 1845 que van suposar la creació de la càtedra de medicina legal i toxicologia. Ens centrarem en tres figures clau: Pere Mata i Fontanet (1811-1877), Ramón Ferrer i Garcés (1804-1872) i Ignacio Valentí i Vivó (1841-1924). Un altre dels punts a desenvolupar es centrarà en l'anàlisi de la situació disciplinar de la toxicologia a través dels llibres de text i les revistes específiques de toxicologia i medicina legal, així com els codis penals vigents a Espanya del 1822, 1848, 1850 i 1870. D'aquesta manera, analitzarem els orígens i el desenvolupament inicial de l'Institut Nacional de Toxicologia i el laboratori de medicina legal creat el 1886.

- Debat organitzatiu sobre l’impuls del tercer congrés de doctorands d’història de la ciència.

Des del XEHC! es vol promoure un congrés d’història de la ciència de doctorands que ajudi a veure les noves tendències historiogràfiques i enfortir enllaços entre doctorands.




Us esperem a la nostra xerrada valenciana!!!


... I recordeu de visitar el nostre blog !


 http://xerradesestudiants.blogspot.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada