divendres, 29 de juny del 2012

Primera ressenya al Xehc: Ciència, mitjans de comunicació, frau i... venjança!

El blog del XeHC està totalment paralitzat. Arban absorbeix perfectament les funcions d'agenda d'història de la ciència i nosaltres llegim molt i tenim ganes d'escriure però no tenim plataforma per fer-ho.

Amb l'objectiu de solucionar aquesta incongruència proposo que el bloc del XeHC es converteixi en un espai per poder parlar sobre el que llegim en forma de ressenyes o de les nostres paranoies en forma de petits assajos...

Animo a tothom a participar. Allò que veu escriure sobre no sé quina conferència, allò que veu pensar en veure una notícia, el comentari d’un llibre que us hagi agradat, encara més important, el comentari d’un llibre que no us hagi agradat... Mentre estigui relacionat amb la història de la ciència, el bloc del XeHC pot ser el lloc on publicar, de forma molt limitada, entre nosaltres, els nostres escrits. Què us sembla? qualsevol proposta o iniciativa en aquest sentit o en qualsevol altre també serà benvinguda!

Per començar he escrit aquesta super reduïda ressenya de una novel·la sobre paleoantropologia.


Miquel.
Ciència, mitjans de comunicació, frau i... venjança!


                                   Ressenya de "The Gift" de Jon Kalb.


Què passaria si es presentessin, en una roda de premsa multitudinària, les restes d'un homínid d'un milió i mig d'anys trobat, no al Rift africà, com seria d'esperar, sinó al centre de Nord Amèrica, concretament a la Texas més profunda?
Amb aquesta possible "revolució" científica juga la novel·la “The Gift” de Jon Kalb, a més d'escriptor, geòleg que ha participat en nombroses expedicions a l’Àfrica, entre elles la que va descobrir la “Lucy”,  i acusat de pertànyer a la CIA.
Un conegut, ambiciós i controvertit paleoantropòleg en hores baixes marxa de Harvard cap a la Universitat de Texas esquitxat per un fosc assumpte de finançament. Un jove estudiant de doctorat el segueix per oblidar la mort de la seva companya en complicacions en un avortament.
Un cop allà, el gran paleoantropòleg busca diners per anar a l'Àfrica, ha de tornar a ser el gran investigador que va ser. Mentrestant, el jove estudiant troba un jaciment molt antic gairebé a la frontera entre Mèxic i Texas.
Més tard, el doctorant té una xerrada amb una amiga de la seva companya en la que descobreix una veritat oculta que desencadena una venjança amb conseqüències inesperades. Poc després, el conegut paleoantropòleg es comunica amb les autoritats de la Universitat, que li organitzen una roda de premsa per presentar una troballa espectacular.
Kalb, sense fer alta literatura, ni pretendre-ho, presenta una novel·la entretinguda, agradable i de llargada agraïda, ideal per aquells interessats en qualsevol de les arestes del triangle format per ciència, mitjans de comunicació i frau. Tot, amb venjança inclosa. 

 Miquel Carandell.

 
"The Gift" John Kalb (2007) Special delivery books.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada