dijous, 15 de setembre del 2011

Primera Xerrada de la Temporada!

XEHC!
Xerrades d'Estudiants d'Història de la Ciència

Tot allò que sempre has volgut saber sobre Història de la Ciència i mai no t’has atrevit a preguntar...

  Propera sessió: Dijous, 22 de Setembre, 16h
Lloc: Bar Muy Buenas?
C/ Carme, 63
 

Ja som aquí altra vegada!

L'estiu ja s'acaba i com tot el que torna al setembre, amb l'inici de curs, també tornen les Xerrades d'Estudiants d'Història de la Ciència, XEHC! Just abans de les festes de la Mercè, ens reunirem per veure com li ha anat el viatge per Philadelphia a en Jordi Mora: una sola xerrada per començar el curs pausadament, adaptant-nos a la vida a la ciutat atrafegada i, a l'hora, tenir temps per fer balanç del primer any d'existència del XEHC, debatre temes candents (com l'entrada a les llistes de distribució) i, finalment, plantejar-nos el funcionament i objectius per aquest curs.

D'altra banda, segur que us heu fixat en el canvi de dia del XEHC. Aquesta vegada farem la xerrada el dijous 22 de setembre, en comptes dels habituals dimecres. Aquest canvi es deu a la presència a Barcelona del reconegut historiador de la ciència Simon Schaffer que donarà una xerrada al IEC el mateix dijous 22 a les 18:30h. Des del XEHC hem pensat de fer "un petit aperitiu" d'aquest esdeveniment tant important, per anar, després, tots plegats cap a la xerrada al IEC. 




Programa de la Xerrada


- Transmutacions i estructura de la matèria al s.XIX i principis del XX.


Xerrada Conduïda per Jordi Mora Casanova.

Durant la meva estada a Philadelphia (abril, maig i juny) vaig estudiar els discursos sobre atomisme que es produïen al llarg del segle XIX i la seva relació amb les consideracions sobre la possibilitat de transmutació entre elements. Vaig aprofitar per estudiar un cas local, un enginyer americà que afirmava haver transmutat la plata en or mitjantçant bombardejament electrònic al 1903; en un dels seus escrits exposa la seva interpretació particular sobre la constitució dels àtoms. Malgrat la seva fraudulenta experimentació, el seu discurs estava emmarcat dins l'ortodòxia acadèmica del moment (en concret, el model atòmic de J.J. Thomson), que li va permetre mantenir contacte sobre els seus avenços amb Sir William Ramsay. Aquest i altres casos estudiats a Philadelphia o amb anterioritat em va fer treballar en un esquema epistemológic sobre les diferents interpretacions sobre la constitució de l'àtom abans del descobriment de la seva estructura interna. Aquesta eina classificatòria està inspirada en l'esquema en fractal de l'historiador de les religions Ioan P. Culianu. Vaig tenir un feedback de tot plegat amb Alan J. Rocke, de l'universitat de Cleveland, expert en atomisme del s.XIX, que em va confirmar la meva perspectiva del problema sobre la constitució de l'àtom al s.XIX. Comentaré algunes de les virtuts classificatòries que es desprenen d'aquesta eina historiogràfica.



Simon Schaffer: personatge, recerca i seminaris a Barcelona.
          
Donada la presència a Barcelona de l'historiador de la ciència Simon Schaffer, pes pesat de la disciplina i autor, junt amb Steve Shapin, de Leviathan and the Air-Pump:Hobbes, Boyle, and the Experimental Life, (entre moltes altres publicacions) proposem des del XEHC que cadascú de nosaltres fagi una petita recerca (ben petita), ja sigui sobre Schaffer com a personatge, la recerca que ha realitzat durant la seva carrera, alguna cosa que haguem llegit d'ell o bé del que ens parlarà a Barcelona. La idea es que cadascú presenti una mica el que ha trobat i així podem anar obrint boca abans d'anar a la conferència del personatge en qüestió, i anar-hi, a més, molt més preparats!


- XEHC! Propostes, prespectives i organització. 



 
Si no ho heu fet abans, és un bon moment per començar a assistir a aquestes xerrades d’estudiants.

  

... I visiteu el nostre blog !


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada