divendres, 21 de gener del 2011

Tercera Xerrada del XEHC!

xerrada-celebració de final del primer semestre de màster!

Propera sessió: Dimecres, 16 de Febrer, 16h
Lloc: Els Quatre Gats



Aquest cop la trobada serà en un lloc més informal per poder fer una tertúlia com cal al voltant d’una taula i un cafè. I el millor lloc que se’ns ha acudit per a què la tertúlia sigui ben brillant ha estat Els Quatre Gats, cau històric d’intercanvi de cultura i forn de noves idees, a part de ser un bar modernista preciós. Esperem, en aquesta ocasió, ser més de quatre gats, a Els Quatre Gats, a les quatre i, per això preguem confirmació d’assistència (per si hem de reservar la sala gran per nosaltres sols J). Animeu-vos-hi!


Programa de la Xerrada



- Menú Ravetllat-Pla: estreptomicina a la hemo-antitoxina amb perfumat amb sèrum. Reconceptualitzant els medicaments i l'empresa alternativa transnacional


En aquesta xerrada, en Marc Estapé pretén analitzar les dinàmiques d'exclusió/inclusió que dugueren a la invisibilitació històrica de l’nstitut Ravetllat-Pla, la seva expansió a Amèrica del Sud i la reconceptualització dels seus medicaments. S'analitzarà la transmissió de coneixement científic que es donà a través de la xarxa científica-comercial que e l’Institut desenvolupa durant els anys vint i trenta, i que després es converteix, als anys quaranta, en un nou espai de construcció de coneixement científic que supera les fronteres nacionals i les diferències polítiques.


-     Les penalitats d’un aprenent a historiador de la ciència, en la recerca d’originalitat en un món on sembla que tot ja ha estat dit

En Joaquim Berenguer ens explicarà amb quins problemes es troba per tirar endavant el seu treball de fi de màster. I us proposa uns deures (per no perdre el costum) explicats en el fitxer adjunt  'Mostra_comparativa'.


- Relacions entre ciència i societat al s.XIX a través dels seus enfrontaments ideològics

En Jordi Mora ens farà una pinzellada sobre aquest tema extens. El segle XIX va ser una època revolucionària en molts sentits. Amb la propagació de les idees liberals de la Revolució Francesa, l'interès per acabar amb les institucions pròpies de l'Ancienne Régime (monarquia i esglèsia), substituir Déu pel poder de la raó humana... es va provocar una reacció enèrgica dels poders establerts, el que va alimentar la reacció liberal en un cicle viciat que va fer créixer les tensions entre ambdós bàndols. Quan, al 1870, Roma va ser ocupada per les forces liberals de Víctor Manuel II, el papa Pius IX va convocar el Concili Vaticà I en què va promulgar la infal·libilitat del Papa, possiblement la màxima expressió de supèrbia de l’església Catòlica. Analitzarem algunes de les diferents conseqüències d’aquesta polarització ideològica dins la ciència desenvolupada en aquest segle.

- Taula Oberta i Discussió final


Si no ho heu fet abans, és un bon moment per començar a assistir a aquestes xerrades d’estudiants i, alhora, celebrar el final del primer semestre del màster i començar amb ímpetu el segon.


Esperem que assistiu tots a aquesta xerrada-tertúlia-celebració!!!!


Convocatòria elaborada per Clara Florensa Rodríguez.



XEHC!
Xerrades d'Estudiants d'Història de la Ciència
Tot allò que sempre has volgut saber sobre Història de la Ciència i mai no t’has atrevit a preguntar...

XERRADA-CELEBRACIÓN DE FINAL DEL PRIMER SEMESTRE DE MÁSTER!

Siguiente sesión: Miércoles, 16 de Febrero, 16h
Lugar: Els Quatre Gats


Esta vez el encuentro será en un lugar más informal para poder hacer una auténtica tertulia alrededor de una mesa y un café. Y el mejor lugar que se nos ha ocurrido para que la tertulia sea realmente brillante ha sido Els Quatre Gats, sede histórica de intercambio de cultura y horno de nuevas ideas, aparte de ser un bar modernista precioso. Esperamos, en esta ocasión, ser más de cuatro gatos, a Els Quatro Gatos, a las cuatro y, por eso rogamos confirmación de asistencia (por si tenemos que reservar la sala grande para nosotros solos
J ).  Anímaos!

Programa de la Xerrada


-     Menú Ravetllat-Pla: estreptomicina a la hemo-antitoxina con perfumado con suero. Reconceptualizar los medicamentos y la empresa alternativa transnacional





En esta charla, Marc Estapé pretende analizar las dinámicas de exclusión/ inclusión que llevaron a la invisibilitació histórica del Institut Ravetllat-Pla, su expansión en América del Sur y la reconceptualización de sus medicamentos. Se analizará la transmisión de conocimiento científico que se dio a través de la red científica-comercial que el Institut desarrolla durante los años veinte y treinta, y que luego se convierte, en los años cuarenta, en un nuevo espacio de construcción de conocimiento científico que supera las fronteras nacionales y las diferencias políticas.

- Las penalidades de un aprendiz a historiador de la ciencia, en la búsqueda de originalidad en un mundo donde parece que todo está dicho.

Joaquim Berenguer nos explicará con qué problemas se encuentra para sacar adelante su trabajo de fin de máster. Y os propone unos deberes (para no perder la costumbre) explicados en el fichero adjunto
'Mostra_comparativa'.


- Relaciones entre ciencia y sociedad en el siglo XIX a través de sus enfrentamientos ideológicos.

Jordi Mora dará una pincelada sobre este tema extenso. El siglo XIX fue una época revolucionaria en muchos sentidos. Con la propagación de las ideas liberales de la Revolución Francesa, el interés por acabar con las instituciones propias del Ancienne Régime (monarquía y iglesia), sustituir Dios por el poder de la razón humana ... se provocó una reacción enérgica de los poderes establecidos, lo que alimentó la reacción liberal en un ciclo viciado que hizo crecer las tensiones entre ambos bandos. Cuando, en 1870, Roma fue ocupada por las fuerzas liberales de Víctor Manuel II, el papa Pío IX convocó el Concilio Vaticano I en el que promulgó la infalibilidad del Papa, posiblemente la máxima expresión de soberbia de la iglesia Católica . Analizaremos algunas de las diferentes consecuencias de esta polarización ideológica dentro de la ciencia desarrollada en este siglo.
- Mesa Abierta y Discusión final




Si no lo ha hecho antes, es un buen momento para empezar a asistir a estas charlas de estudiantes y, al mismo tiempo, celebrar el final del primer semestre del máster y empezar con ímpetu el segundo.


Esperamos que asistáis todos a esta charla-tertulia-celebración!! 


Convocatoria elaborada por Clara Florensa Rodríguez.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada