dimecres, 19 d’octubre del 2011

Convocatòria Segon XEHC 2011-2012 Dimecres 26 Octubre

Xerrades d'Estudiants d'Història de la Ciència




Tot allò que sempre has volgut saber sobre Història de la Ciència i mai no has gosat preguntar...


Propera sessió: Dimecres, 26 de Octubre, 18:45h
Lloc: Espai Mallorca
C/ Carme, 55


La propera convocatòria del XEHC la celebrarem poc després de la defensa de la tesi de la (ara sí!) Dra. Sara Lugo, que ens comentarà alguna cosa ben interessant sobre aquests anys de recerca i donarem la benvinguda als nous estudiants del màster que s'uneixin al XEHC.

Començarem la sessió amb les presentacions pertinents, tant dels nous com dels ja habituals participants de les xerrades. Per tal d'oferir una perspectiva sobre l'estat actual de la Història de la Ciència a Barcelona, comentarem quins són els grups principals de la nostra disciplina dels centres vinculats, d'una manera o una altra, al màster i explicarem qui són els seus responsables i a què es dediquen en línies generals.

També aprofitarem la sessió perquè la Sara Lugo ens expliqui com han estat aquests anys de recerca que l'han dut a la seva tesi "Ciencia, industria e ideología desde la Cataluña del siglo XX. La heterodoxia incluyente del Instituto Ravetllat-Pla (1919-1936)". L'Institut Ravetllat-Pla va desenvolupar un sèrum contra la tuberculosi, basant-se en un marc teòric que diferia de l'acceptat per la comunitat científica, i els resultats d'aquesta recerca ajudaran a comprendre les complexes relacions entre ortodòxia i heterodòxia acadèmica. A més, durant la seva tesi, la Sara es va haver d'enfrontar-se a un arxiu històric inèdit que va recol·lectar, classificar i analitzar. La seva participació estarà plena d'anècdotes interessants i reflexions històriques ben profundes. En aquesta convocatòria us adjuntem una lectura pel seminari de Sara Lugo així com l'index de la seva tesi doctoral.


Així doncs, us animem a participar en la segona Xerrada del Curs 20112012 que, seguint la tradició, tindrà lloc en un altre bar del Raval. Aquest cop anem cap a les Balears i ens trobarem a l'Espai Mallorca. També fixeu-vos que ha canviat l'hora de la convocatòria: modifiquem un pèl l'horari per trobar-nos, aquest cop a les 18:45.

Recordeu que tenim un bloc en marxa, que s'actualitza habitualment i que també està obert a aportacions, ja siguin suggeriments, o tot tipus de notícies o escrits sobre Història de la Ciència. Creieu que el vostre assaig de Ciència a l'Història està prou bé i és una llastima que només el llegeixi el professor? Aquí teniu un espai per expressar-vos!







Programa de la Xerrada




Entre archivos y marcos teóricos


Xerrada conduïda per Sara Lugo.

Debido a mi preocupación permanente de intentar enmarcar mi relato histórico, construido únicamente desde fuentes primarias, en un marco teórico o historiográfico coherente, me gustaría conversar con ustedes, sobre como finalmente las ideas sobre inclusión-exclusión del sociólogo alemán Niklas Luhmann me permitieron dar estructura teórica a eso que para algunos era una "historieta". Para esto les propongo la lectura de un capitulo del libro de Luhmann Complejidad y modernidad, de la unidad a la diferencia y plantearía mi aportación en tres apartados:

1. Sensaciones sobre la lectura de Luhmann
2. Que ha aportado Luhmann a mi tesis doctoral
3. Donde esta la revisión historiográfica de mi tesis?

Les adjunto también el indice de mi tesis.





Història de la Ciència a Barcelona: el panorama actual.



Xerrada conduïda per Agustín Lòpez, Gustavo Corral i Clara Florensa.


En aquesta xerrada, tres membres habituals del XEHC ens presentaran una foto del panorama actual de la recerca en Història de la Ciència a Barcelona, un llistat actualitzat dels centres, investigadors i els temes que treballen. L'idea és obtenir una prespectiva de l'història de la ciència a Barcelona perquè els nous coneguin què és el que es fa a Barcelona i els mésvellsfem una repassada general i, segurament, coneguem noves propostes.





- XEHC! Propostes, prespectives i organització








Si no ho heu fet abans, és un bon moment per començar a assistir a aquestes xerrades d’estudiants.





... I visiteu el nostre bloc !



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada