diumenge, 25 de desembre del 2011

Notes de la xerrada 11 del XEHC del darrer 21 de desembre del 2011 al Cafè de les Delícies.


La quarta sessió del XEHC d’aquest curs i la que fa 11 des del seu inici, l’any passat, es va celebrar tal com estava previst a les 18:45 al Cafè de les Delícies. Aquesta vegada la xerrada va estar conduïda per Pamela Meneses. La seva exposició va correspondre al treball que està preparant com a treball final del Màster d’Història de la Ciència. El títol és “La mujer-madre en el discurso médico sanitario de comienzos del siglo XX: el proyecto de la Institución Maternal Catalana (1913-1925)”. Tal com ja deia en la seva ressenya prèvia, la Pamela ens va explicar com es produeix a principis del segle XX un canvi d’enfocament en els objectius de la Casa Maternitat i Expòsits de Barcelona. De la mà del doctor Miquel A. Fargas i Roca aquesta institució va passar de ser una institució bàsicament benèfica a una institució assistencial dirigida a les dones obreres, i que també oferís un espai per a l’ensenyament i la divulgació de la medicina.
La Pamela s’ha basat principalment en quatre fonts primàries (el projecte presentat pel doctor Fargas i Roca i altres memòries presentades per directors de l’institució) on queden reflectides les noves propostes innovadores. També ha utilitzat les estadístiques recollides durant els 12 anys d’estudi per la institució, on s’observa l’augment significatiu del nombre de parts en la Casa Maternitat.
De totes maneres, la Pamela no es limita a descriure l’evolució d’aquesta institució sinó també fa una anàlisi crítica d’un discurs institucional prou ambigu sobre la dóna. Per una banda la dóna i el seu cós es revaloritza però per una altra banda aquesta revalorització queda reduïda al paper reproductiu.
Després de l’exposició de la Pamela, va haver un intens debat on els assistents vam anar demanant detalls a la ponent: sobre les fonts, sobre la contextualització del tema, sobre el paper de la premsa, sobre la historiografia entorn a institucions,...
El lloc on ens vam trobar, com sempre, va resultar agradable i tranquil i, a més, aquesta vegada vam poder gaudir de torrons i neules.

Nota elaborada per Joaquim Berenguer. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada