dimecres, 2 de març del 2011

4a Xerrada d'Estudiants d'Història de la Ciència, Dimecres 16 de Març, 16 hrs.‏

XEHC!
Xerrades d'Estudiants d'Història de la Ciència
Tot allò que sempre has volgut saber sobre Història de la Ciència i mai no t’has atrevit a preguntar...
  
Propera sessió: Dimecres, 16 de Març, 16h
Lloc: Cafè de les Delícies
        Rambla del Raval, 47.
 

            Altre cop la trobada serà en un lloc informal per poder fer una tertúlia com cal al voltant d’una taula i un cafè... o unes herbetes medicinals que acompanyarien millor els temes de debat. Canviem, però, d’ubicació. Aquesta vegada ens veurem en un acollidor local de la Rambla del Raval. Així, a més d'Història de la Ciència fem coneixença de Barcelona.


Programa de la Xerrada



- Moviment neomalthusià en diverses revistes anarquistes.

Xerrada conduïda per Nahomi Galindo.


      La Nahomi Galindo ens presentarà un anàlisi del moviment neomalthusià sorgit al voltant de la revista anarquista Salud y Fuerza, i el debat amb la també anarquista Revista Blanca. Les revistes que defensaven el neomalthusianisme van contribuir a l’educació científica sobre la salut sexual y reproductiva de les dones. A més de la importància de reduir la pressió sobre els recursos naturals, els anarquistes neomalthusians promovien la ciència i el coneixement del cos per a reduir els embarassos no desitjats, així com una visió de la sexualitat com a part important de la vida de les dones. Aquestes propostes van ser impulsades per una gamma diversa de persones, des de metges anarquistes fins a organitzacions de dones que publicaven les revistes mencionades abans.


- Analitzant conceptes historiogràfics útils per a entendre l'Institut Ravetllat-Pla entre 1920 y 1936.

Xerrada conduïda per Sara Lugo.


      En el procés d’escriptura de la meva tesi doctoral, m’he anat trobant amb diferents conceptes historiogràfica polèmics, sobre els quals he tingut posicions que canvien constantment cada vegada que els discuteixo amb algun historiador de la ciència. L’idea és compartir amb vosaltres aquests conceptes i saber que us suggereixen en el context que en Marc i jo hem anat analitzant sobre l'Institut Ravetllat-Pla.

Proposo com a ordre de la meva Xerrada:

1.      Presentació i explicació breu de l'esquema de la meva tesi.
2.      Ronda de preguntes: Tot el que sempre has volgut saber sobre el cas Ravetllat-Pla i mai no t’has atrevit a preguntar.
3.      Repartició aleatòria de les meves preguntes, dos minuts per pensar i conversa sobre cadascuna.



- Construint un sumari per a una tesi doctoral.

Xerrada conduïda per Juan Carlos García-Reyes.


            El meu treball versa sobre els orígens de l'humanitarisme mèdic a Espanya durant el segle XIX, amb especial atenció al cas del moviment de la Creu Roja.
            Una vegada s’ha aconseguit realitzar el treball heurístic de fonts, i l’anàlisi d’aquestes, queda establir el full de ruta que ha de guiar el relat històric.
            Així doncs, procuraré explicar les claus i punts que he establert per a desenvolupar el meu temari-índex.  



- Taula Oberta i Discussió Final


Si no ho heu fet abans, és un bon moment per començar a assistir a aquestes xerrades d’estudiants.

  

... I visiteu el nostre blog !





XEHC!
Xerrades d'Estudiants d'Història de la Ciència
Tot allò que sempre has volgut saber sobre Història de la Ciència i mai no t’has atrevit a preguntar...

Siguiente sesión: Miércoles, 16 de Marzo, 16h
Lugar: El Cafè de les Delícies.
     Rambla del Raval, 47.



            Otra vez, el encuentro tendrá lugar en un sitio informal donde poder hacer una tertulia como Dios manda alrededor de una mesa y un café... o unas hierbas medicinales que acompañarán mejor los temas de debate. Cambiamos, pero, de ubicación. Esta vez nos veremos en un acogedor local de la Rambla del Raval. Así, además de Historia de la Ciencia, conoceremos mejor Barcelona.
 

Programa de la Xerrada



 - Movimento neomalthusiano en varias revistas anarquistas.

    Xerrada conducida por Nahomi Galindo.


            Nahomi Galindo estará presentando un análisis del movimiento neomalthusiano surgido en torno a la revista anarquista Salud y fuerza, y el debate con la también anarquista Revista Blanca. Las revistas que defendían el neomalthusianismo contribuyeron a la educación científica sobre la salud sexual y reproductiva de las mujeres. Además de la importancia de reducir la presión sobre los recursos naturales, los anarquistas neomalthusianos promovían la ciencia y el conocimiento del cuerpo para reducir los embarazos no deseados, así como una visión de la sexualidad como parte importante de la vida de las mujeres. Estas propuestas fueron impulsadas por una gama diversa de personas, desde médicos anarquistas hasta organizaciones de mujeres, que publicaban en las revistas antes mencionadas.



- Analizando conceptos historiográficos útiles para entender el Instituto Ravetllat-Pla entre 1920 y 1936
     Xerrada conducida por Sara Lugo.


            En el proceso de escritura de mi tesis doctoral me he encontrado con diferentes conceptos historiográficos polémicos, sobre los cuales he tenido posiciones que cambian constantemente cada vez que los discuto con algún historiador de la ciencia. La idea es compartir con ustedes estos conceptos y saber que les sugieren en el contexto de lo que Marc y yo hemos analizado sobre el Instituto Ravetllat-Pla.

            Propongo como orden de mi Xerrada:

  1. Presentación y explicación breve del esquema de mi tesis.
  2. Ronda de preguntas: Todo eso que siempre has querido saber sobre el caso Ravetllat-Pla y nunca te has atrevido a preguntar.
  3. Repartición aleatoria de mis preguntas, dos minutos para pensar y conversación sobre cada una.



- Construyendo un sumario para una tesis doctoral.

Xerrada conducida por Juan Carlos García-Reyes.


            Mi trabajo versa sobre los orígenes del humanitarismo médico en España durante el siglo XIX con especial atención al caso del movimiento de la Cruz Roja.
            Una vez que se ha conseguido realizar el trabajo heurístico de fuentes, y el análisis de las mismas, queda establecer la hoja de ruta que ha de guiar el relato histórico.
            Así procuraré explicar las claves y puntos que he establecido para desarrollar mi temario-índice.



- Mesa Abierta y Discusión final


            Si no lo ha hecho antes, es un buen momento para empezar a asistir a estas   charlas de estudiantes!



... Y VISITE NUESTRO BLOG!


 http://xerradesestudiants.blogspot.com/ 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada