dimecres, 30 de març del 2011

5a Xerrada d'Estudiants d'Història de la Ciència

XEHC!
Xerrades d'Estudiants d'Història de la Ciència
Tot allò que sempre has volgut saber sobre Història de la Ciència i mai no t’has atrevit a preguntar...
  
Propera sessió: Dimecres, 13 d’Abril, 17h
Lloc: London Bar
        Carrer Nou de la Rambla, 34
 


Segueix la ruta de bars barcelonins: un altre bar Modernista en el centre mateix. Aquesta vegada enlloc d'un té, farem una bona birra! 

 
Programa de la Xerrada

Making-of del nou esquema expositiu del museu d'història natural de Londres. Anàlisi del procés de construcció d'un nou discurs museogràfic.

  Xerrada conduïda per Gustavo Corral

 
En Gustavo ens presentarà una anàlisi de l’origen del nou esquema expositiu portat a terme al museu d’història natural de Londres a partir de 1968. Un nou discurs museogràfic basat en models i mòduls interactius que relegaven als objectes de les coleccions a un segon pla. Així doncs, la idea serà presentar algunes de les claus per entendre aquest canvi tan sobtat, així com els tòpics presentats, les estrategies expositives i les respostes obtingudes durant els primers anys de canvi.



¿Secretitos en la oreja son cosa de vieja? Les conferències secretes de la Rockefeller Foundation “on interpreting science for a general public” (1938-1939)

 Xerrada conduïda per Jaume Sastre

En Jaume ens ha fet arribat la ressenya del que ens explicarà:

 “It would be a great thing, wouldn’t it, if in some way or other society was spontaneously blessed with a scientific equivalent of Walt Disney”
Warren Weaver (segona conferència, 1939)

“La preocupació política pels públics de la ciència i per la divulgació científica no és només una tendència historiogràfica relativament recent en història de la ciència. A la dècada de 1930 aquesta qüestió preocupava a molta gent, als Estats Units. Entre altres, també a la Rockefeller Foundation, que els anys 1938 i 1939 va organitzar dues conferències confidencials a Rye, prop de Nova York, en què va reunir destacats científics, sociòlegs, periodistes i magnats de la comunicació per tal de preguntar-los a porta tancada quin era l’objectiu polític de la divulgació científica i com es podia aconseguir.
L’objectiu de la xerrada serà presentar-vos els continguts de les transcripcions d’aquestes conferències i treure el cap per la finestra que ens ofereixen als debats del passat sobre la política de divulgació científica. Hi trobarem sorpreses explícites i sucoses... Com que és una investigació en curs i només n’he fet un primer anàlisi, la intenció és rebre moltes suggerències vostres sobre el marc historiogràfic i la narrativa adequada per tal de treure el màxim profit en forma d’article o capítol de tesi d’unes fonts primàries que són un diamant en brut!”




 - Taula Oberta i Discussió Final


Si no ho heu fet abans, és un bon moment per començar a assistir a aquestes xerrades d’estudiants.

  

... I visiteu el nostre blog !








XEHC!
Xerrades d'Estudiants d'Història de la Ciència
Tot allò que sempre has volgut saber sobre Història de la Ciència i mai no t’has atrevit a preguntar...
  
Próxima sesión: Miércoles13 d’Abril, 17h
Lugar: London Bar.

Carrer Nou de la Rambla, 34
 

Sigue la ruta de bares barceloneses: otro bar Modernista en el mismo centro. Esta vez en lugar de un té, haremos una buena cerveza!

Programa de la Xerrada

Making-of del nuevo esquema expositivo del museo de historia natural de Londres. Análisis del proceso de construcción de un nuevo discurso museográfico.

  Xerrada conducida por Gustavo Corral

Gustavo nos presentará un análisis del origen del nuevo esquema expositivo llevada a cabo en el museo de historia natural de Londres a partir de 1968. Un nuevo discurso museográfico basado en modelos i módulos interactivos que relegaban los objectos de las colecciones a un segundo plano. Así pués, la idea será presentar algunas de las claves para entender este cambio tan súbito, así como los tópicos presentados, las estrategias expositivas y las respuestas obtenidas durante los primeros años de cambio



¿Secretitos en la oreja son cosa de vieja? Las conferencias secretas de la Rockefeller Foundation “on interpreting science for a general public” (1938-1939)

 Xerrada conducida por Jaume Sastre

En Jaume nos ha hecho llegar un resumen de lo que nos explicará:

 “It would be a great thing, wouldn’t it, if in some way or other society was spontaneously blessed with a scientific equivalent of Walt Disney”
Warren Weaver (segona conferència, 1939)

“La preocupación política por los públicos de la ciencia y por la divulgación científica no es sólo una tendencia historiográfica relativamente reciente en la historia de la ciencia. En la década de los 30 esta cuestión preocupaba a mucha gente, en los Estados Unidos. Entre otros, también a la Rockefeller Foundation, que durante los años 1938 y 1939 organizó dos conferencias confidenciales en Rye, cerca de Nueva York, en las cuales reunió destacados científicos, sociólogos, periodistas y magnates de la comunicación para preguntarles, a puerta cerrada, cúal era el objetivo político de la divulgación científica y cómo se podia conseguir.
El objetivo de la charla será presentaros los contenidos de las transcripciones de estas conferencias y sacar la cabeza por la ventana que nos ofrecen los debates del pasado sobre la política de divulgación científica. Encontraremos sorpresas explícitas y jugosas... Como que es una investigación en curso y sólo he hecho un primer análisis de ello, la intención es recibir muchas sugerencias vuestras sobre el marco historiográfico y la narrativa adecuada de manera que se pueda sacar el máximo provecho en forma de artículo o capítulo de tesis de unas fuentes primarias que son un diamante en bruto!”


- Mesa Abierta y Discusión final

            Si no lo habeís hecho antes, es un buen momento para empezar a asistir a estas charlas de estudiantes!



... Y VISITAD NUESTRO BLOG!


 http://xerradesestudiants.blogspot.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada